Фирми от IT сектора у нас дават двойно по-високи бонуси на техни

...
Фирми от IT сектора у нас дават двойно по-високи бонуси на техни
Коментари Харесай

IT спецовете с целеви бонуси , ако си купят електромобил

Фирми от IT сектора у нас дават двойно по-високи бонуси на техни експерти, в случай че си купят хибриден или напълно електромобил. Целта е това да се отрази на лихвите било то по лизингови схеми или по потребителски заеми, което да направи по-поносими месечните вноски. По този метод работодателите от бранша се пробват да задържат фрагментите, които така и така са ъгъл. 

„ Както банките, по този начин и лизинговите сдружения от ден на ден ускоряват самостоятелния метод. Ако банката познава клиента, той има добра кредитна история, има положителни приходи,  а заплатата му минава през банката, доста постоянно целевият заем е с по-добри условия от автолизинга. Бъдещото развиване във финансовия бранш очевидно ще е подчинено на строгата характерност ”. Това изясни Борислав Тодоров, ръководител на лизинговата асоциация.

Тази процедура обаче деформира цената на новите коли и към този момент е мъчно да се направи сметка –

кое финансиране за пазаруване на нова кола е по-изгодно

– посредством банков потребителски заем или на лизинг.  

От друга страна пък лизинговите сдружения могат да свиват лихвите през дотирани доставки. Става дума за това, че доста представителства на автомобилни марки у нас субсидират цените им по линията „ производител-доставчик-вносител ” за сметка на един от тримата или на всеки по малко като подписват контракт с извънреден лизингар. Това свива и крайната цена на колата, а оттова и лихвата по лизинговата скица.

Проучване на „ БАНКЕРЪ ” сподели, че редица вносители на водещи марки коли у нас са сключили контракти с извънреден лизингодател и по тази причина лихвите на лизинга са паднали съвсем до 2 %.

В общия случай обаче, лизингови сдружения, които пробваха да смъкват лихвите под 2.5%, се опариха  жестоко. При лизинговите схеми таксата е еднократна и тя се заплаща при подписването на контракта. Тази такса за обсужване варира сред 1 и 1.5% от сумата. Така че лизингодателят не може да заложи на облага от по- високи такси за сметка на по-ниските лихви, каквато е практиката при банките.  

В общия случай, когато няма обвързаности сред вносител и лизингово сдружение и банката не е в трайни връзки с клиента, финансирането за покупка на нов автомобил е двойно по-скъпо през банка. Докато рента по лизинга от към 2.5% е добра договорка против 4.5% - 5 % рента при банково финансиране.

Преди пандемията се бяха появили лихви по автолизинг  под 1 %. Средната цена на потребителските заеми за покупка на кола, теглени от банки беше не по-ниска от 7-8 %. Така субсидираният лизинг беше към 7 пъти по-евтин от потребителския заем.

Тогава реверансите към лизингополучателите (става дума за лихви към и под 1%) се правеха най-вече за създадени в Германия коли. Тамошните бизнесмени бяха толкоз мощно обезпокоени от спада през 2019 г, траял цели три тримесечия, че последвалия лек напредък през четвъртото тримесечие не съумя да разсее страховете им от задаваща се криза. Затова те поемаха до 50% от пазарните лихви по лизингите, които за България бяха сред 2.6 и 3 %.

Лизинговия пазар на нови коли от началото на тази година

не се разграничава доста от първото тримесечие на предходната година, когато пандемията още не беше достигнала България. Търсенето на нови коли продължава както от физически лица, по този начин и от компании – за възобновяване на парка им.  

Така че двата съществени финансови инструмента за покупката на нов автомобил си остават  - лизинга и потребителския заем, в случай че несъмнено купувачът няма подготвени пари в брой. Но сравнението сред първите два разновидността надалеч не се изчерпва единствено със параленост на процентите, които оскъпяват цената на автомобила.

С потребителски заем да вземем за пример може да се купи кола на остаряло, която да се изплаща съгласно периода на заема - до 10 години. Докато лизингът - с неговия оптимален период от 60 месеца (5 години) - е предопределен за нови возила. За покупка на съвсем нови МПС-та (на 20 000-50 000 километра) пък се оферират 3-годишни лизингови схеми.

Друга разлика е, че при автомобилните лизинги има наложителна първична вноска, чийто размер е от една до шест месечни вноски. При заема сходно " самоучастие " не е належащо.

По отношение на собствеността - при лизинга автомобилът остава благосъстоятелност на лизинговата компания,  до момента в който не бъдат изплатени всички вноски. Така тя е сигурна, че автомобилът няма да бъде препродаден прибързано. И още - в случай че клиентът изпадне в усложнение и не може да обслужва лизинга, компанията приключва контракта и си взима возилото назад. 

При заема, длъжникът става притежател на автомобила незабавно и стартира да изплаща вноските си към банката. Така, в случай че изпадне в усложнение, може да го продаде и да си купи нещо по-евтино. Или пък да измисли друго решение, което няма да докара до лишаване на автомобила  му.

Разлика има и в метода на погашение. При заема месечните вноски са идентични за целия интервал на контракта. При лизингите е малко по-различно. Масово те се вършат с две по-големи вноски -  първата (авансовото плащане) и последната (остатъчната стойност). През останалия интервал на контракта, вноските са почти идентични.

В последна сметка, в случай че човек има заделени средства и сигурен приход, лизингът е с по-ниска сума, по-малък период за погашение и постоянно предлага гаранционен сервиз за автомобила. Минус е, че процедурата по контракта е много по-тромава, до момента в който потребителски заем може да се изтегли и за часове. А както доста добре знаем, постоянно факторът " време " дефинира сключването на преференциална договорка. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР